Teek verwijderen bij je hond: zo doe je dat!

Teek verwijderen bij je hond: zo doe je dat!

Het is heerlijk om samen met je hond een wandeling te maken door de bossen, maar als je hond langs struiken of door hoog gras loopt kan hij teken oplopen. Een tekenbeet kan ziektes veroorzaken als je de teek niet op tijd of verkeerd verwijdert. In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met de Borrelia bacterie. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Lees hier hoe je veilig een teek kunt verwijderen bij je hond.


Je hond kan teken oplopen in de tuin of tijdens de wandeling

Teek verwijderen bij je hond in 8 stappen

Wat heb je nodig?

 • Een tekenverwijderaar, bijvoorbeeld een tekenpen, tekentang, tekenkaart of een puntig pincet. Een plat pincet wordt afgeraden, omdat de kans dat je in de teek knijpt groot is, met als gevolg dat schadelijke bacteriën worden overgedragen.
 • Een doosje/plastic zakje/plakband om de teek weg te gooien of op te sturen.
 • Alcohol/jodium om de plek waar de teek zat te ontsmetten.

 

Let op dat je voor het verwijderen de teek niet irriteert met olie, alcohol, of vuur. Als je dat doet kan hij zijn maaginhoud in je hond legen, wat de kans op ziekteoverdracht groter maakt.

 1. Spreid de haren rondom de teek. Zo kun je hem beter zien. Bij het verwijderen is het belangrijk om te voorkomen dat je de teek op de verkeerde plek vastpakt.
   
 2. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van de hond vast. Let op dat je in de kop en niet in het lichaam van het beestje knijpt, als je dat wel doet wordt de kans op ziekteoverdracht groter.
   
 3. Trek de teek langzaam met toenemende kracht recht uit de huid. Je mag de teek niet draaien, omdat de kans bestaat dat hij zijn maaginhoud leegt.
   
 4. Controleer of de teek volledig verwijderd is. Zit de kop er nog (deels) in? Kijk dan bij teek verwijderen bij je hond mislukt.
   
 5. Stop de teek in een doosje, flesje of plastic zakje waar hij niet uit kan, of wikkel hem in plakband. Je kunt de teek dan eventueel laten testen op ziektes, of bij het restafval doen. Spoel hem niet door de wc, dit overleeft hij.
   
 6. Desinfecteer de plek waar de teek zat en de tekenpen/pincet met alcohol of jodium.
   
 7. Was je handen met water en zeep.
   
 8. Noteer de datum dat je de teek verwijderd hebt en waar op het lichaam je hond is gebeten (of maak een foto).

 

Hoe verklein ik de kans dat mijn hond teken krijgt?

Een hond loopt meestal een teek op bij het wandelen of in de tuin. Als je de kans wil verkleinen dat je hond teken krijgt, kun je het beste gebruik maken van preventieve middelen zoals pipetjes, halsbanden en sprays. Voor een overzicht van de verschillende producten kijk je bij Vlooien en Teken op de Hond.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.