Radar en schildklierhormoon in rauw vlees voeding

Radar en schildklierhormoon in rauw vlees voeding
Radar en schildklierhormoon in rauw vlees voeding
 
Afgelopen maandag 3 september heeft het televisieprogramma Radar aandacht besteed aan rauw vlees voeding voor de hond. Wij kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn ontstaan naar aanleiding van deze uitzending.
In deze uitzending wordt namelijk specifiek gesproken over de mogelijke aanwezigheid en effecten van schildklierhormoon in rauw vlees voeding voor de hond. Als je het hebt gemist kun je het hier terugkijken:
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/rauw-vlees-voor-je-huisdier-niet-zonder-risicos/


Wat is er aan de hand?

Sommige rauwe vleesvoedingen bevatten hogere hoeveelheden van het schildklierhormoon T4. Dit wordt een probleem als de hond of kat langere tijd deze voeding krijgt, doordat de schildklier hyperactief wordt. Dit heet dietary hyperthyroidism, oftewel voedingsgerelateerde hyperthyroidie. Sommige honden krijgen na 3 of 4 maanden al symptomen, en bij andere honden kan het jaren duren voor er symptomen optreden.  Symptomen die kunnen duiden op hyperthyroidie zijn: vermageren ondanks grote eetlust, veel drinken en hyperactiviteit.

Welke merken bevatten veel schildklierhormoon T4?
Voor de uitzending van Radar werden enkele merken getest op het bevatten van het schildklierhormoon T4. Meerdere merken bleken hogere T4-waardes te hebben dan diervoedingsspecialist Ronald Corbee zou aanbevelen om dagelijks voor langere tijd te voeren. Het ging hier om een eenmalige test, en de gehaltes kunnen per batch verschillen, maar het geeft wel aan dat er hoge waardes in rauwe vleesvoeding kunnen zitten.Reacties van ONZE kvv-merken naar aanleiding van de uitzending van Radar over schildklierhormonen in rauwe voeding:

Energique / Runner (zelfde producent)
Gebruikt geen nekken of strotten, en zelfs geen karkassen. De calciumbron is kippenrug (of eendenrug). Ze geven aan dat er geen geen ingrediënten inzitten die een verhoogd T4 zouden kunnen veroorzaken, maar dat ze hun klanten graag geruststellen en T4 gaan laten meten.(1)https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2274560779240290&id=166475083382214 

Tamro
In de Radar-uitzending werd getoond dat volgens hun analyses Tamro veel schildklierhormoon bevat. Tamro neemt dit signaal uiterst serieus. Ze laten nu zelf ook de hoeveelheid T4 analyseren, en zullen stappen ondernemen als ook daaruit blijkt dat er iets mis is met het product. 
https://radar.avrotros.nl/…/rauwe-diervoeding-reactie-tamro/ 

AHV Breda
Gebruikt geen strotten, slokdarm of luchtpijp. Wel kopvlees.

Prins Petfoods
“De TotalCare diepvries vers vlees voedingen van Prins bevatten geen strotten of andere risico ingrediënten welke schildklierhormonen kunnen bevatten”
https://www.prinspetfoods.nl/advies-en-info/uitzending-tros-radar-schildklierhormoon-rauw-hondenvoer

Farmfood
Wij willen u graag laten weten dat in al onze voeding, dus ook Farm Food Fresh en Farm Food Fresh Menu  geen strotten, luchtpijpen en longen worden verwerkt. De kans dat er schildklierhormoon aanwezig is in onze voeding, is daarom nihil. Desalniettemin nemen wij deze berichtgeving zeker serieus en laten wij onze voeding nogmaals onderzoeken om volledig zeker te zijn dat er geen schildklierhormoon in de Farm Food Fresh en Farm Food Fresh Menu aanwezig is. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
https://www.facebook.com/farmfood.nl

Duck
In afwachting van reactie

 

 

Alle merken op een rij (de meesten hebben wij dus niet)

Merk Reactie
Carnivoer Dierenarts Erwin Geijtenbeek legt in een filmpje uit hoe de schildklier werkt, en dat ze in Carnivoer geen ingrediënten gebruiken die een te snelle werkende schildklier kan veroorzaken. Je kunt het filmpje op Facebook bekijken. (1)
Energique (ook Raw Veterinary) Energique gebruikt geen nekken of strotten, en zelfs geen karkassen. De calciumbron is kippenrug (of eendenrug). Ze geven aan dat er geen geen ingrediënten inzitten die een verhoogd T4 zouden kunnen veroorzaken, maar dat ze hun klanten graag geruststellen en T4 gaan laten meten. (2)
Raw4dogs, KBraw en Barfmenu (en waarschijnlijk Alaska) Enkele mixen bevatten nekken van gevogelte. Het is onwaarschijnlijk dat deze veel T4 bevatten, maar voor de zekerheid gaan ze een jodiumbepaling. Meer jodium betekent meer T4. leggen ze uit.
Lotgering “Wij verwerken een klein percentage van deze strotten in onze producten en houden rekening met de hoeveelheid schildklierhormoon. De kippen en eendennekken worden ook aangeleverd zonder schildklier (of krop) en deze worden op dezelfde manier verwerkt als de strotten”. Ze geven aan dat als er een duidelijke richtlijn wordt vrijgegeven, ze deze gaan opvolgen.
Rodi Bij het selecteren van de ingrediënten worden risico’s zoals het bevatten van schildklierhormonen afgewogen. Ze kiezen ervoor om geen strotten te gebruiken. Om inzicht te hebben over de hoeveelheid schildklierhormonen in de voeding, wordt er standaard een jodiumbepaling uitgevoerd. (Meer jodium betekent meer T4 schrijven ze) (5)
Kivo Verwerkt geen strotten, nekken of ander vlees dat rondom de schildklier zit. Ze gaan de hoeveelheid T4 laten meten.(6)
Haaksbarf Verwerkt hele prooidieren (konijn en eend) en daar zit ook de schildklier in. Maar omdat het hele dier wordt gebruikt, is de hoeveelheid schildklier in correcte verhouding aanwezig. In de smaken rund en paard zit een summiere hoeveelheid strot/luchtpijp, geven ze aan. Haaksbarf heeft ook voeding opgestuurd naar het laboratorium om de hoeveelheid T4 te laten testen.(7)
Darf Gebruikt geen strotten of slokdarm. Gaat de hoeveelheid T4 in de voeding laten testen. (8)
Tamro In de Radar-uitzending werd getoond dat volgens hun analyses Tamro veel schildklierhormoon bevat. Tamro neemt dit signaal uiterst serieus. Ze laten nu zelf ook de hoeveelheid T4 analyseren, en zullen stappen ondernemen als ook daaruit blijkt dat er iets mis is met het product.(9)
Carnibest Ik heb geen reactie van Carnibest gevonden, maar in de uitzending werd getoond dat daar weinig T4 inzit.
Smuldier In de uitzending werd getoond dat deze voeding vrij veel T4 bevat. De fabrikant laat nu Smuldier ook zelf testen op schildklierhormoon. Op basis van die uitkomsten zullen zij indien nodig verdere actie ondernemen.(9)
Bandit Bevat geen strotten, nekvlees of slokdarm.(10)
Natuur en Dier Bevat geen nekken of strotten(11)
Shaweca Er worden geen strotten of luchtpijpen gebruikt, als calciumbron worden karkassen gebruikt. (12)
Hunters Home Gebruikt een kleine hoeveelheid strotten in de rundmix (13)
Prins “De TotalCare diepvries vers vlees voedingen van Prins bevatten geen strotten of andere risico ingrediënten welke schildklierhormonen kunnen bevatten” (14)
Jachtinstinct De fabrikant van de voeding geeft aan niet met nekken, strotten, luchtpijpen of andere delen te werken die geassocieerd kunnen worden met hyperthyroïdie. (15)
Bibi Deze voeding heeft Radar laten analyseren en er zat een beetje T4 in.(16)
AHV Gebruikt geen strotten, luchtpijp of slokdarm. Wel kopvlees (17)
Tammenga, Duck en Farmfood In afwachting van reactie

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.