Nierfalen hond: belangrijk om te weten

Stefan Voesenek
Nierfalen hond: belangrijk om te weten

Denk jij dat je hond last heeft van nierfalen? Plast of drinkt je hond bijvoorbeeld veel, maar eet hij minder? Geeft je hond soms zelfs over? In ons blog vind je meer informatie over nierproblemen bij honden. Nierfalen bij honden kan verschillende oorzaken hebben.

Heb je twijfels over de gezondheid van je hond? Neem dan eerst contact op met je dierenarts! 

Nierproblemen bij je hond

Merk jij dat je hond last heeft van gezondheidsproblemen? Dan is het verstandig om je hond goed te observeren. Nierfalen komt vooral vaak voor bij wat oudere honden, maar nierfalen kan ook op jongere leeftijd voorkomen. De nieren zijn erg belangrijk, omdat ze de vochtbalans van je hond regelen. Ook spelen nieren een grote rol bij het reguleren van de bloeddruk en zijn het daarnaast belangrijke afvalverwijderaars. 

Helaas worden nierproblemen vaak pas ontdekt als er al een groot deel van de nierfunctie verloren is gegaan. Het is daarom heel erg belangrijk je dat symptomen die kunnen wijzen op nierfalen zo snel mogelijk herkent. 

Symptomen chronisch nierfalen hond

  • Veel plassen
  • Meer drinken
  • Diarree
  • Slechte eetlust
  • Vermageren
  • Braken

In onderstaande video krijg je meer informatie over de functie van nieren met daarbij de symptomen van nierfalen en waar je op moet letten.

Acuut nierfalen hond

Naast chronisch nierfalen, kan je hond ook last hebben van acuut nierfalen. Acuut nierfalen ontstaat in een korte tijd, waarbij de nierfunctie voor een groot deel verloren gaat. Het is daarom belangrijk om snel in te grijpen als je hond acuut nierfalen heeft. Mogelijke oorzaken van acuut nierfalen zijn vergiftiging, bacteriële infectie, nierstenen, lage bloeddruk of uitdroging. Bij het snel ingrijpen van een dierenarts, is herstel van acuut nierfalen mogelijk. 

Dieetvoedingen voor nierproblemen hond

Voor honden met nierproblemen heeft Prins een speciale voeding ontwikkeld, namelijk Prins ProCare Croque Veterinary Diet Renal Support. Deze voeding heeft een aangepast mineraal- en eiwitgehalte. Daarnaast heeft de voeding een verlaagd fosforgehalte om de nierfunctie te ondersteunen. Ook is de voeding verrijkt met omega 3-vetzuren, afkomstig van zalmolie, voor een ondersteunend effect op de nieren.

Hulp nodig!

Heb je het idee dat je hond nierproblemen heeft? Neem dan contact op met je dierenarts. Daarnaast staan het Prins CareTeam en Dierenspeciaalzaak Voesenek altijd klaar om je vragen te beantwoorden. 

Terug naar blog

1 reactie

Hallo ik heb een Cano corso Van 8 jaar. De laaste maand plas en drink hij erg veel. Ook valt mij op dat zijn slaapkusser vaak nat is. Is er hier zelf wat aan te doen ‘om dat ik maar een lage uitkering heb’ ben ik bang dat de kosten van een dieren arts voor mij niet haalbaar zijn. Verder eet de Hong goed en is hij wel vrolijk.

Ronald Evers

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.