Je hond afkoelen met ijs kan gevaarlijk zijn

Stefan Voesenek
Je hond afkoelen met ijs kan gevaarlijk zijn

Met het mooie weer in het vooruitzicht, wil je natuurlijk je hond ook afkoelen als het buiten heel erg warm is. Zelf eten we het liefst de hele dag ijsjes en koelen we onze drankjes het liefst met een lekkere lading ijsblokjes. Erg verleidelijk om onze trouwe viervoeters ook te voorzien van een lekker waterijsje of een paar ijsblokjes. Maar dit kan je dus beter niet meer doen en dit is waarom:

Allereerst zou je lieve hondje met zijn tong vast kunnen blijven zitten aan het ijs. Het ijsje of ijsblokje blijkt toch kouder dan hij dacht, waardoor hij schrikt. Hierdoor zal hij in een reflex proberen zich direct weer los te trekken. Zo kunnen er erg nare wondjes ontstaan op zijn tong. Ook is het mogelijk dat er door het koude ijs maagdraaiingen optreden. Hierdoor kan je hond in shock raken of, nog erger, zelfs komen te overlijden. Dat ene ijsje kan hem dus gewoon fataal worden.

 

Het is ook heel goed mogelijk dat jouw hond diarree krijgt van het ijs. In combinatie met warm weer is dit ook link. Doordat er via de ontlasting veel water wordt afgescheiden, is de kans dat je hond hierdoor uitdroogt groot. Uitdroging kan je herkennen aan bleek en droog tandvlees bij je viervoeter of zijn huid die bijna niet meer elastisch is. Daarnaast zal je hondje zich erg rot voelen en dit wil je - lijkt mij - te allen tijde voorkomen!

Ik weet niet of jij wel eens het gevoel van een brainfreeze ervaren hebt, maar hier kunnen honden ook last van krijgen als je ze ijs voert. Het hebben van een brainfreeze is op zich niet schadelijk voor de hersenen van je huisdier, maar het zal voor je hond ook ongetwijfeld alles behalve prettig aanvoelen. En als goed baasje dat alles over heeft voor zijn trouwe viervoeter lijkt het me toch dat jij voorkomen wilt dat je hond onnodige pijn heeft ;).

Als laatste bestaat er de kans dat de tanden van je hond afknappen wanneer je hem op een ijsje laat kauwen. Het ijs is natuurlijk erg hard en lang niet alle honden snappen meteen dat ze niet kunnen kauwen op een ijsje. Voorkom dan ook dat je hondje zijn tanden onnodig kwijtraakt door hem ijs te voeren.

Hoe kan jij wel je hond afkoelen met warm weer?

Wij hebben speciale koelmatten om je hond op een gezonde manier verkoeling te geven: https://dierenspeciaalzaakvoesenek.nl/collections/verkoeling 
Onderstaande tips dragen ook een steentje bij:

Zorg er allereerst voor dat je hond genoeg water drinkt. Dit is belangrijk voor mensen maar net zo goed voor honden. Probeer altijd een bak met koel water op een schaduwrijke plek te zetten. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om je hond binnen te houden met het warme weer. Samen in de zon zitten klinkt misschien heel gezellig, maar voor je hond is dit lang niet zo'n groot plezier als voor jou. Meestal is het binnen koeler dan buiten. Probeer het donker te houden en zet eventueel een waaier of een airconditioner aan. Mocht je nou echt heel graag met je trouwe viervoeter van de zon willen genieten, neem hem dan mee naar een plek waar hij kan zwemmen. Een plek waar hij kan pootjebaden is dan eigenlijk al prima. Wanneer de hele vacht nat wordt, bestaat er weer de kans dat het te broeierig voor hem wordt. En dat wil je natuurlijk ook niet.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.