Huid en hond

Joost Voesenek

De huid bestaat uit meerdere lagen. Tussen de huidcellen zit een substantie (vetten en een vetachtige stof) die de huidcellen bij elkaar houdt.

Wanneer deze huidbarrière van de hond beschadigd raakt door welke invloed dan ook kunnen er klachten ontstaan. Honden met een allergie hebben namelijk veel lagere concentratie vetten en vetstoffen in de huid wat een grotere kans geeft op diverse huidproblemen zoals jeuk, droge huid en ontstekingen.

Huidverzorging bij (allergische) honden

 

Bij veel honden is de huid wel eens geïrriteerd, droog, dof en schilferig. Dit is de manier waarop het lichaam aangeeft dat er iets niet in orde is. Wanneer wij mensen een droge of schilferige huid hebben smeren wij ons in met crème of bodylotion. Bij een hond is dit uiteraard niet te doen.

 

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je hond letterlijk en figuurlijk weer lekkerder in zijn vel komt en blijft zitten:

- Was uw hond met regelmaat met een vochtinbrengende en/of milde hypoallergene shampoo. Voor een droge huid is de Coconut shampoo van Tropic Clean erg geschikt, bij allergische klachten (droge, rode en geprikkelde huid raden we u de medicated variant aan). Dat een hond niet vaak gewassen mag worden omdat dit juist NIET goed zou zijn is inmiddels ver achterhaald. De kwaliteit van hondenshampoo's is dusdanig verbeterd dat dit wekelijks kan en mag plaatsvinden.

- Het geven van speciaal voeders of suplementen is momenteel ook een goede oplossing.
Ons paradepaardjes zijn 2 producten:

Namelijk zalmolie van ons eigen merk en Profine Salmon & Patatoes of Opti Life Salmon & Rice

 

Zalmolie bevat essentiële omega 3 en omega 6 vetzuren en wordt simpel over de brok gegoten. De smaak is voor honden vaak heerlijk dus de opname is gegarandeerd. 


Profine
 Salmon & Patatoes of Salmon & Rice van Opti Life zijn volledige uitgebalanceerde voedingen voor alle honden. Het is smakelijk en bevat alle ingrediënten, die uw hond maxiimaal ondersteunen. De gebruikte Zalmeiwitten zorgen voor een stralende opgeknapte vacht.

 

Wat kunt u nog meer doen?

Houdt de vacht kort en luchtig, zorg dat een natte of dikke vacht niet kan gaan broeien bij bijvoorbeeld een verwarming.

 

 

Een hond die gevoelig is en allergische huidreacties vertoond moet je niet teveel laten zwemmen. Een vochtige huid vormt namelijk een minder goede barrière tegen het binnendringen van gisten en bacteriën, die juist extra goed gedijen in een vochtige en warme omgeving. Daarnaast is de huid vaak al verzwakt waardoor de klachten op die manier makkelijk kunnen verergeren, zeker bij honden met een dikke of langere vacht. Deze honden kunnen bij constatering van een huidallergie het best kort geschoren of geknipt worden. Mocht u de hond dan toch graag willen laten zwemmen, droog hem dan direct goed af met de Soggy Doggy Super Shammy of met een speciale waterblazer die bijv. in onze dogwash te vinden is (NIET Fohnen!); of beter nog:  was hem na het zwemmen met Medicated Shampoo van Tropic Clean, droog hem dan met de Soggy Doggy Super Shammy. Een andere methode om huidirritaties tegen te gaan is uw hond in zout water laten zwemmen. In tegenstelling tot zoet water is zeewater juist goed voor de huid. Zeewater werkt ontsmettend en werkt in veel gevallen gunstig bij huidproblemen. Ook hierbij geldt; na afloop goed afdrogen met de Soggy Doggy Super Shammy.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.